Leefgebied baardagaam (wild)

In het wild vind je de baardagaam in de woestijnen van Australië. En dan voornamelijk in het oostelijke en centrale deel. Dit is een zeer groot en onherbergzaam gebied. Toch is dit welzeker het leefgebied van de baardagaam.

Er valt weinig regen en de temperaturen lopen van 20 graden (overdag in de winter) tot 45 graden (overdag in de zomer). ‘S nachts kunnen de temperaturen in de winter tot onder het vriespunt dalen. Groen vind je ook nauwelijks in dit gebied. De enige vegetatie is kort gras en struikgewas. De baardagaam is echter erg goed aangepast aan deze levensomstandigheden.

Vaak kiest een baardagaam een hoge positie om zijn hele territorium te kunnen overzien (bijvoorbeeld een steen of tak). Zo kan het dier precies zien waar prooien en vijanden zich bevinden.

leefgebied baardagamen

Het uiterlijk van de baardagaam heeft veel te maken met zijn leefomgeving. Lees voor meer informatie hierover verder op de pagina over de uiterlijke kenmerken van de baardagaamhagedis.