Uiterlijke kenmerken baardagaam

Het eerste waar je de baardagaam aan herkent is natuurlijk: zijn baard. Deze korte baard zit vol harde en zachte stekels. Dit doet zijn hoofd relatief groot lijken in vergelijking tot de rest van zijn lichaam.

De stekels in zijn kraag groeien, naarmate de hagedis ouder wordt, helemaal door tot aan het puntje van zijn staart. Hierdoor ziet de baardagaam er uit als een echte draak. In het Engels noemt men de baardagaam dan ook wel ‘bearded dragon’.

kenmerken baardagaam

Een volwassen baardagaam is ongeveer 60 centimeter lang. Hij heeft een platte, grote kop en een staart die ongeveer de helft van zijn totale lichaamslengte is.

Het lichaam van de baardagaam zit vol schubben en stekels. Het lijkt op een soort pantser. De stekels zijn echter slechts voor de sier. Hij heeft namelijk geen gif in zijn stekels en ook geen extreem scherpe stekels.

Het mannetje kan de stekels in zijn baard rechtop zetten. Dit doet hij om een vrouwtjes baardagaam te imponeren. Hieronder zie je een foto van een baardagaam die zijn stekels opzet.

kenmerken baardagaam

Hoe overleeft een baardagaam de barre woestijn?

Voor de meeste dieren is het overleven in een woestijn bijna onmogelijk. Overdag wordt het in een woestijn erg warm en ‘s avonds koelt het er flink af. Ook valt er nauwelijks regen. Je vindt er ook bijna geen planten.

Toch kan de baardagaam zeer goed overleven in dit landschap. Dit komt voor een groot deel door zijn koelbloedigheid. Hij heeft ‘s ochtends de zon nodig om te kunnen opstarten. Maar als het ‘s avonds koud is, kan de baardagaam zichzelf goed warm houden. Door de vele ribbels en stekels en zijn dikke vel houdt hij zijn lichaamswarmte goed vast. De lichaamsbouw van de baardagaam zorgt er dus voor dat hij prima kan overleven in de (voor ons) barre omstandigheden van de woestijn.

De baardagaamhagedis is deel van een grotere ‘agamen familie’. Ga naar¬†verwante families voor verdere informatie over dit onderwerp.