Voeding voor baardagamen

voeding voor baardagamen

Het eetpatroon van de baardagaam veranderd naarmate hij ouder wordt.

Zorg dat je baardagaam dagelijks vers water krijgt!  Hij kan erg ziek worden en vervelende klachten ontwikkelen als hij geen vers water tot zijn beschikking heeft.

Een baardagaam die net uit het ei komt eet vaak nog niet. Dit is normaal. In het wild heeft hij namelijk nog genoeg aan zijn reserves om de eerste periode de overleven. Na een aantal dagen gaat de baardagaam vanzelf eten.

Als je hem vanaf de geboorte hebt, is het verstandig om hem dubia’s (kleine kakkerlakken) te voeren. Doe dit zo’n 2 tot 3 maal daags. Deze zitten vol met vitamine en eiwitten die de jonge baardagaam hard nodig heeft.

Vier weken tot zes maanden

Na een aantal weken is de baardagaam klaar om andere voeding te krijgen. Naast dubia’s, kan het reptiel bijvoorbeeld kleine stukjes groente eten zoals: andijvie, rucola, boerenkool, peterselie en waterkers.

De groentes moeten worden fijngesneden zodat de jonge baardagaam deze gemakkelijk kan eten. Af en toe wat extra vitaminen of mineralen tussen het groen is zeker aan te raden.

-Geef je baardagaam nooit sla of spinazie! Deze groentes zijn slecht voor de baardagaam en kunnen diarree veroorzaken.

Als de baardagaam de 14 weken bereikt,  krijgt hij een groeispurt. Het beestje heeft veel baat bij extra calcium.

Een goed idee is: het voer afwisselen. Per dag bijvoorbeeld één keer groente en twee keer dubia’s, krekels of kleine sprinkhanen. Zorg dat de sprinkhanen niet te groot zijn, de baardagaam kan hierin stikken!

Zes maanden en ouder

Na zes maanden is het verstandig om de baardagaam één keer per dag groente als voeding te geven en om de dag verschillende insecten zoals dubia’s, krekels en sprinkhanen. U kan af en toe ook wat vruchten aan de hagedis geven (appel, peer, papaja of sinaasappel).

Hoe ouder de baardagaam wordt, hoe meer groente en fruit hij gaat eten want zijn voedselpatroon in de natuur bestaat uit ongeveer 80% groenten en fruit en 20% insecten en kleine dieren zoals muizen.

Het zijn eigenaardige beestjes die soms een voorkeur hebben voor een bepaald soort voedsel dus let hierop als je het beestje extra wil verwennen.

Dierlijke voeding voor baardagamen

– Dubia’s.
– Krekels.
– Sprinkhanen: zorg dat het kleine sprinkhanen zijn om verstikking te                       voorkomen. Jonge sprinkhanen zijn voedzamer dan oude.
– Buffalo, Meel, Morio’s: deze soorten wormen bevatten meer vet dan krekels,         dubias en sprinkhanen.
– Dola’s, Tebo’s, Wasmotten: voer hier de baardagaam maar maximaal één keer       in de week mee. De motten bevatten erg veel vet namelijk en weinig                         voedingsstoffen.
– Zijderupsen: deze rups is een zeer voedzaam en kan gezien worden als snack       voor de baardagaam.
– Muizen: een muis is een omstreden maar zeer voedzaam dier voor de                     baardagaam. Muizen worden vaak gegeven aan zwangere baardagamen.

voeding voor baardagamen